Zdrowe desery mrożone? Z jakiej przyczyny nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, lecz też doskonale wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą renomą radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą pobocznym orzeźwieniem w parne dni.

Desery lodowe minimelts

Przepysznym, słodkim oraz słusznym także dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z godziwą porcją właściwej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z poboczną porcją malin lub jakimś interesującym sosem owocowym. To kapitalna alternatywa dla autentycznych łasuchów, należy jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz rześkim pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców czy też z mieszanki. Akcesoryjnym pozytywem jest również to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być całkowicie zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie poprawniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są wyśmienitą przekąską w trakcie upalnych dni. Doskonale smakują mrożone maliny czy borówki, które wybitnie łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu