Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych opcji, które oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń i spora porcja zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Polakom restauracja włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie dania
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. czytaj więcej o naszej restauracji Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, gnocchi, minestrone oraz liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film