Bardzo dużo osób stara się doceniać dobre jedzenie. Próbujemy oglądać się za doskonałymi restauracjami i kosztować różnych smaków, które przychodzą do nas z różnych stron świata. I dlatego wielkim powodzeniem cieszy się bardzo dobra restauracja sushi. Przekąski tego typu bywają wybierane przez sporą ilość ludzi i dlatego też restauracje, które je serwują tworzone są w wielu miastach. Zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy i gdzie jemy, więc bardzo często staramy się chodzić do takich restauracji. Obecnie znacznie częściej niż kiedyś smak i zapach z różnych krajów zaczynają być dostępne bez większych trudności. W restauracji tego typu powinniśmy skosztować doskonałych dań, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.Sushi Kraków Prawie wszyscy ludzie delektują się jedzeniem , a także pragną często mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Spożywanie posiłków nie jest teraz obowiązkiem, ale musi sprawiać przyjemność , dlatego też dobrze jest poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to w dzisiejszym świecie jedno z częściej wybieranych dań, które znajdzie zainteresowanych w wielu miejscach na świecie. Sushi błędnie rozumiane jako potrawa z surowej ryby [pochodzi z okręgu Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi oznaczało sposób konserwowania ryb. Obecnie sushi można zdefiniować dwojako – dania dostosowanego do gustów europejskich, oraz wersji azjatyckiej. Co stanowi różnicę? Przede wszystkim selekcja elementów dania. Sushi przyrządzane jest z ziaren ryżu, różnego rodzaju owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od preferencji konsumentów, ryba może być poddana obróbce cieplnej lub surowa. Ryż każdorazowo jest jednak ugotowany, a najpierw poddany zakwaszeniu przy pomocy octu ryżowego. Wyróżniamy wiele gatunków sushi, z uwagi na metodę przygotowania oraz użyte składniki żywnościowe. Do najczęściej spotykanych rodzajów potrawy należą : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego tworzy się walcowate pałeczki oraz kawałka ryby. Tworzenie maki opiera się na położeniu ryby oraz ryżu na fragmencie algi oraz zrolowanie całości. Konieczne jest przy tym użycie przystosowanej do tego maty bambusowej. Jeśli jesteśmy przy temacie jedzenia sushi – wskazane jest jedynie, by wkładać do ust kawałki całe. Stąd też należy uważać, by potrawę podawać podzieloną na małe porcje.